fredag 21 november 2014

Weerstand eenheid

De ohm (symbool: Ω, de Griekse hoofdletter omega) is de afgeleide SI- eenheid voor elektrische weerstand. De ohm is vernoemd naar Georg Ohm, een Duitse . De siemens (symbool S) is de SI- eenheid voor geleidbaarheid en is gedefinieerd. Een weerstand van ohm heeft een geleidingsvermogen van siemens. De eenheid waarin de resistiviteit van een materiaal wordt uitgedrukt is.


In formules wordt voor de weerstand de letter R - afgeleid van het latijnse resistere gebruikt.

Weerstand heeft de SI- eenheid ohm, met als eenheidssymbool de . Het overnemen van de woorden van het MWB . Symbool van weerstand is R, eenheid de Ohm (Ω). Stroom, spanning en weerstand zijn onmisbaar om de werking van elektrische schakelingen te snappen. Voor de kleinere weerstandwaardes is dat de: R. De weerstand van een stroomdraad blijkt niet alleen af te hangen van de lengte. Soms is de weerstand laag en gaat elektrische stroom er.


Een grootheid is bijvoorbeeld een spanning, een stroom of een weerstand. Zo is volt de eenheid van spanning en ampère de eenheid van stroom, net zoals .

Volt), Jde stroom (eenheid: Ampère) en R de weerstand ( eenheid : Ohm). Geleidbaarheid of conductantie (g). Wetenschapper naar wie de eenheid van elektrische weerstand is genoemd. De wet van Ohm luidt: (anders dan `gij zult van Tante afblijven`) - Stroom is . Temperatuurafhankelijkheid van de weerstand van een draad.


Het internationale Stelsel van Eenheden (SI) is gebaseerd op zeven. Vaak wordt de soortelijke weerstand echter in . Impedantie (Z) betekent: wisselstroom- weerstand. De totale weerstand (of: vervangingsweerstand) is te berekenen uit de beide . Berekening van de weerstand van een geleider op basis van zijn fysieke karakteristieken . Stellen wij het geleidingsvermogen door k en den weerstand door r voor, dan. Blijkens het bovenstaande is de eenheid van weerstand de weerstand dien een.


Elektrische lading, Q, coulomb, C,. Specifieke weerstand temperatuurcoëfficiënt. De electromagnetische eenheid van stroomsterkte en de ampère zijn van. We zijn bijna klaar met de wet van Ohm.


Nog even oefenen met de eenheden. Over een weerstand van 1kilo-ohm meten we een spanning van 2volt.

De gloeilamp fungeert als een weerstand RA, met een weerstand gelijk aan Ω. De kromme toont het gedissipeerde vermogen in de weerstand. De thermische weerstand heeft betrekking op de dikte van de muur (of materiaal) om de doorgang van de warmtestroom te karakteriseren. Spanning(afkorting-grootheid)=U Spanning(eenheid)=Volt. Om met elektriciteit te rekenen, heb je echter nog wat meer kennis nodig.


In dit artikel vind je een uitleg van de drie termen stroomsterkte, spanning en weerstand. Het woord weerstand moet je letterlijk nemen. Ga maar na: als de weerstand R groot is, zal de stroomsterkte I klein zijn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg