torsdag 27 augusti 2015

Solitära bin

Honan sköter bobyggandet och insamlingen av nektar och . Undersökningar i jordgubbsodlingar i Danmark och Tyskland visar att solitära bin var vanligare än både honungsbin och humlor och de allra flesta var sådana . Bara genom att borra några hål i brädstumpar eller stubbar kan vi på. Där lägger de några ägg, bäddar och placerar in matpaket för larverna som utvecklas där inne. Solitära bin bygger sina bostäder som små enrumslägenheter.

Här kan du läsa om solitära och sociala, samhällsbyggande insekter. Du får även veta hur ett getingsamhälle är uppbyggt och hur länge ett bi . De vilda bina kallas för solitära bin då de lever ensamma, till skillnad från tambiet som är ett . En trädgård med gott om bin får en rik skörd av bär och frukt. Letar förgäves efter tråden om solitära bin som jag läste för ngt. Har en hel del nu men vill lära mig mer.


Bin brukar delas upp i två grupper – sociala bin som bildar samhällen och solitära bin som inte bildar samhällen.

I gruppen sociala bin återfinns bland annat det . Bin och humlor är ju omtyckta kryp, inte minst humlor. Jag har klappat en humla på ryggen” berättade ju Beppe Wolgers en gång. Ett mycket bra sätt är att plantera växter med rikligt . Vackert väder idag också, någon hade lämnat kottar till vårt projekt!


Malin och jag gjorde två nya skyltar av en fin gammal vedbit och grafitti. Från dem har humlor och honungsbiet utvecklats. Barjordsfläckar är vanliga och mikroklimatet är ofta varmt och torrt. Miljöer som dessa blir allt ovanligare, ofta växer de igen. Vildbin är viktiga pollinatörer i . Möllerödsfältet vid Hässleholm.


An insect survey of two former military . Hos solitära bin sköter honan bobyggandet och insamlingen av nektar och pollen själv, även om de. Tre typer av bon kan urskiljas bland bina: 1. Schakt i sandig jord (främst solitära bin ).

Bin som använder cylindrar eller springor i ved eller växter ( solitära bin ). De kallas därför för solitära bin. Alla vuxna bin lever av nektar medan larverna i första hand äter. Humlor och tambiet är aktiva hela säsongen, men de solitära bina lever kortare ti cirka måna och olika arter av solitära bin avlöser . Det kan finnas hundratals arter av getingar, bålgetingar och bin runt om i världen. Ca 2arter av solitära bin i Sverige.


Honungsbiet är humlornas närmaste släkting och tillhör samma underfamilj Apinae, sociala bin. Resterande 2arter är solitära bin. Bin har en mycket viktig roll i ekosystemet genom sin pol-. Parasitsteklar och skalbaggar drar också nytta av de åtgärder vi gör.


Sverige som lever ensamma, så kallade solitära bin. Folk har fått lära sig hur man bygger bon till solitära bin och fått lära sig mer om hur bisamhället fungerar. De kan mycket väl leva i kolonier, se exempelvis slembin på sid 155.


På andra sidan står de vilda bina: humlor och solitära bin som själva söker sig till blomrika platser. Att honungsbin och humlor konkurrerar är . Honungsbin kan flyga flera kilometer från bikupan i jakt på blommor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg